Nuotekų valymo įrenginys. Kuris?

Liko TIK 11 vasaros savaitgalių! Mums šis skaičius atrodo neadekvačiai mažas 🙂  O kur dar atostogos?

Kol medienos pasiruošiamieji darbai vyksta,  pradėjome dairytis nuotekų valymo įrenginio. Apie didžiuosius ir populiariuosius (Traidenį, August, Švaistę) gan išsamiai aprašyta „Statau sodybą“ bloge, tekstą galima rasti ČIA.  Na o mes dairomės kažkokių alternatyvų, gal rasime kažką ir pigiau, bet nebūtinai prasčiau. Planuojame pirkti tik patį įrenginį, o visus įsirengimo darbus pasidaryti patys.

Dėl atstumų ir apsaugos zonų: rekomenduojama 10 m apsaugos zona aplink valymo įrengimą, ji turėtų nepatekti ir į kaimyno sklypą. Kaip visa tai įmanoma sodo sklype, kuris dažniausiai būna 6-7 a., mistika. Kol kas, kiek skaitinėjome, kiek klausėme ir pačių gamintojų, tai niekas į tas apsaugos zonas per daug ir nekreipia dėmesio. Taigi nusimatėme vietą, apsaugos zona nepatenka pas kaimynus, tačiau iki namo tik kokie 6-7 m. Klausimas: ar paskui nebus sunkumų priduodant namą? Gal kas esate susidūrę?

Sklype aukšti gruntiniai vandenys, apie 1 m gylyje jau kaupiasi, tad nuleisti nuotekas į gruntą nelabai pavyks, šalia nėra upelio ar prūdelio, tad variantas irgi atmetamas. Kol kas galvojame, jog šalia reikės iškasti ir pasidaryti du šulinukus, kiek susigers tiek, o kitą vandenį bus galima išlieti, sklypas labai sausas – smėlis, žvyras, tad susigers kaipmat. Taigi tokia pirminė idėja.

Užsiklausėme keletą gamintojų, keletas iš jų siūlo drenažinę sistemą, bet mes norime biologinio valymo. Gavome tokius atsakymus ir pasiūlymus:

Biologiniai įrenginiai

  • „AT-6” – “August ir ko” kompanijos biologinis nuotekų valymo įrenginys. Komplekto kaina 1070 Eur. (įrenginys, orapūtė, orapūtės talpa, laikmatis, rozetė). Elektros sunaudojimas per 1 val. apie 30 v. Montavimo darbai su medžiagomis – 1045 Eur. (BNVĮ montavimas 500 Eur., infiltraciją į gruntą (jei vanduo daugiau nebeužkyla) 400 Eur., paleidimo derinimo darbai 145 Eur).
  • AČB E5 skirtas iki 5 asmenų grupei, našumas 0,825m3 per parą. Pilnai sukomplektuotas įrenginys (integruota orapūtinė, orapūtė) kainuoja 1089 Eur. Įrenginio aukštis 2,5m, diametras 1m, atstumas iki įbėgimo vamzdžio apačios nuo žemės paviršiaus 0.75m.
  • BioEko – 0,8 m3, bendra talpa 2 m3, ilgis 2 m., skersmuo 1,2 m., orapūtė 60 w. Sistemos kaina 950 Eur. Viso paketo kaina su montavimo darbais 1600 Eur. (įrenginys, drenažinis šulinėlis, ekskavatoriaus darbai, medžiagos, įrenginio pristatymas į vietą).
  • Solido Smart – vokiečių Premier Tech Aqua atstovai.  Aukštis – 175 cm., ilgis – 240 cm., plotis – 136 cm., įbėgimas 51 cm., išbėgimas – 61 cm. Skirtas 5 asmenų šeimai. Kaina įrenginio 2600 Eur. Mažas dangtis (60 cm.) ir gali būti montuojamas ant važiuojamosios dalies. Deklaruoja, jog nereikia betoninio pado montavimui. Tinka nepastoviam gyvenimui, nes valo ciklais. Mažos energijos sąnaudos (49 kWh žmogui per metus).

Drenažiniai įrenginiai

  • Drenažinė nuotekų valymo sistema. Komplekto kaina 590 Eur (įrenginys, dangtis, paskirstymo bakelis, PVC lauko kanalizacijos vamzdžiai D110, PVC lauko kanalizacijos vamzdžiai D110, PVC drenažiniai vamzdžiai D110, PVC mova D110, – PVC vamzdis su įpjova D110, PVC alkūnė D110/90 laipsnių, PVC ventiliacijos kaminėlis D110, geotekstilė, filtras, filtro kasetė). Montavimo darbai – 710 Eur.
  • Drenažinė nuotekų sistema EkoRoto 2000, skirtas 2 – 4 asmenų šeimai, kainuoja 650 Eur.

Gal kažkam aktualu, taip pat ieško, įsirenginėja, nesenai įsirengė ir turi pasiūlymų, pastebėjimų ar rekomendacijų?

Papildymas: Kokį nuotekų valymo įrenginį nusipirkome, skaityti ČIA. 

 

45 thoughts on “Nuotekų valymo įrenginys. Kuris?

  1. Irgi renkuosi ..
    Auguste negalima visko išsurbti. Nepatogu, pabrangina ekslotaciją.
    Drenažinė pigu, bet po 5-10 metų gali viskas užsikimšti. Turėsi iškasti. Negarantuoju, bet tokių baimių yra.
    O kitos – nežinimos. Greičiausiai atvežtinės lenkiškos. Geriau jau letuvšką – juk gamyba pas mus rimtai išvystyta.

    Like

  2. Kažkuriuo metu vienbučiams namams buvo panaikintos sanitarinės zonos nuotekų valymo įrenginiams. Pats įsirengiau 2 metrai nuo namo. Priduodant namą jokių klausimų nekilo. Namas Vilniaus rajone.

    Like

  3. Kaip sake vienas specialistas, visi jie veikia ir veikia vienodai nelabai gerai. Tai kad didelio skirtumo nera (na septikas, kur reikia kloti drenazinius vamzdzius, i si sarasa nepatenka). Idomu, is kur jus suzinojote apie ACB? ACB gaminamas Lietuvoje, pagal Ceku licencija, vienas is privalumu, kad storos sieneles (kiek pamenu) ir yra siauras, tai kad galima grazu dangti nusipirkti :).

    Like

  4. Iskart pasakau, cia ne reklama. Irgi ieskau valymo irenginio. Neseniai aptikau tokia nuoroda:

    Kazkoks VH6. Paieskojus internete supratau, kad cia ar tai slovaku, ar ceku irenginys. Pagal daugeli parametru panasus i Augusto, bet gal kazkiek geresnis.

    Liked by 1 person

    • VH yra Slovakų įrenginys ir slovaku technologija kaip ir tas pats August, tik kad august kainos nesveikos. Visi bio irenginiai gaminami pagal slovaku patentus (tie patys cekai perka patenta is slovaku ir gamina, taip daro visi, nes slovakijoje del aibes kalnu nera galimybes jungtis prie miesto tinklu todel pas slovakus si technologija yra isvystyta jau bemaz keturis desimtmecius). Kol kas VH zvelgiant i kaina ir parametrus atrodo geriausias pasirinkimas. P.S. cia irgi nebuvo reklama, pats pirkau si menesi su montazu, daug domejausi ir skaiciau, pasirinkau VH. Jeigu kazkam idomu daugiau galesiu papasakoti po kurio laiko realaus naudojimo.

      Liked by 1 person

    • Ačiū už nuorodą! Susisiekėme mes su jais ir panašu, kad planuojame jį ir įsigyti. Štai keli aspektai, kodėl:
      1. Įrenginio aukštis yra viso labo 180 cm, įtekėjimas – 50 cm nuo viršaus. Visa tai mums svarbu dėl pasirinktos sklype vietos ir aukšto gruntinio vandens.
      2. Jokių papildomų mokesčių už paleidimo ir derinimo darbus, viskas jau įskaičiuota į kainą.
      3. Deklaruoja, jog VH nebijo jokios buitinės chemijos, į tuoletą galima mesti tualetinį popierių.
      4. Mums neaktualu, bet minėjo, jog gali būti ir ant važiuojamosios dalies.

      Perkant daugiau nei vieną, taiko nuolaidas. Kas kartu? 🙂

      Like

  5. o tai tas VH6 ne Augustas? jų FB paskyra reklamuoja anksčiau augustą, ir tinklapis – augusto… ar čia ko nors tiesiog kitaip nepavadinto ir pradejo reklamuoti su kiek kitokia kaina – gal sakykim už kiek mažesnę kainą bet kad nebūtų tiesioginės sąsajos su Augustu? kažkaip įdomiai…

    Like

    • VH6 yra slovakijoje gaminamas NVĮ ir neseniai atsirado jų atstovai Baltijos šalyse. Vertinant kainą ir parametrus tai panašu kad sudarys gerą konkurenciją vietos gamintojams, o mums nuo to tik geriau 🙂 čia kaip lidlo atėjimas maximoms ir rimėms 😀

      Liked by 1 person

  6. kazkas jau uzsimine apie vh tech bio irenginius, tai pritariu visu simtu procentu. vh6 nera ka diskutuoti. kaina ir visi kiti pribumbasiniai bajeriai uz kuriuos nereikia moketi.

    Liked by 1 person

  7. Siaip, panagrinejau didziaja dali tu valymo irenginiu ir supratau, kad veikimo principas visu tas pats. Orapute, difuzorius, bakterijos. Kaip megsta sakyti kameru kiekio specialistai, irenginiai su dviem kamerom pasene. Bet ka reiskia pasene? Jei paimti mobiluju telefona, pavyzdziui Nokia ir koki touch screena. Abieju pagrindine funkcija skambinti ,visa kita papildomi dalykai, kuriu galbut reikia tik kai kuriems. Tas pats ir cia, dvi kameros atlieka savo pagrindini darba, isvalyti vandeni, tos kitos 4 kameros, siaip, neaisku ka daro. Jei gerai suprantu, vanduo tiesiog perteka is vienos kameros i kita, ir tiek. Jei atvaziuos masina issiurbti dumbla, reikes siurbti is keliu vietu. Dar vienas dalykas remontas. Kuo irenginys paprasnis. tuo pigesnis jo remontas. Kuo daugiau ten visokiu kameru, detaliu, dar kazko tai, tikimybe sugesti kazkam tik padideja. Dar pasakysiu, ka zinau apie tas ale mazesnes elektros sanaudas. Skirtumo nera jokio, cia tik reklaminis triukas. Nors ir sako, kad yra taimeris, kuris paleidzia orapute tik kas kazkiek laiko, pacio paleidimo metu reikia daugiau elektros, negu kai orapute dirba pastoviai. Taigi, isvada tokia, visi irenginiai vienodi, kiekvienas renkasi pagal spalva, forma ar kvapa :). VH6 nepirkau, per daug zalias irenginys Lietuvos rinkoje, kas ten zino, gal Lietuvos salygomis nelabai tinkamas 🙂

    Liked by 1 person

  8. Pastebėjimas – lai neišsami suvestinė. Paprašiau autoriaus, kad leistų sukelti / koreguoti esamus duomenis.

    Like

    • Arvydai, nebuvo tikslo suvesti visko, kas yra rinkoje. Mes rinkomės ir užklausėme gamintojų, tuos kuriuso atsirinkome. Visuomet galima papildyti. Jei manote, kad būtų tikslinga arba turite kur nors sukaupęs daugiau pavyzdžių ir aprašymų, atsiųskite nuorodą arba info el.paštu statomenama2016@gmail.com ir mes ta informacija pasidalinsime 🙂

      Like

  9. sveiki. kaip ir daugelis visi ieskome paciausio irenginio gal kam teko susidurti ir gerai pasidometi apie si IN-DRÄN technologija?

    Like

  10. Manau asio geriausis variantas Lietuvoje, nes jie kaip supratau gamina irenginius vokietijos rinkos, o ten gi reikalavimai, standartai ne prastesnes nei cia pas mus 🙂 nu cia tik mano nuokome

    Like

Leave a comment