Nebaigtos statybos pridavimas

iStock_000028512836_Full_MIT-cOPYRIGHT

Jeigu vis dar kyla klausimas, ar reikia leidimo 80 kv.m. namo statybai,  tai į šį klausimą nuo 2017 m. atsakyti tapo kur kas lengviau: TAIP, reikia!

Bet trumpai apie tai,  kuomet  TAIP dar buvo NE.

Namo statybas pradėjome 2016 m. gegužę:  II grupės nesudėtingą statinį (iki 80 kv.m.) už miesto ribų, nesaugotinoje teritorijoje.  Tokiam statiniui nereikėjo nei projekto, nei leidimo iš savivaldybės architekto ar kokios kitos institucijos. Mūsų atveju vienintelis apsidraudimas turėti bent kokį popierėlį buvo – pažyma / leidimas statyti gyvenamą namą iš sodo bendrijos pirmininko. Tam kad būtume  ramūs, jog vėliau nekils jokių nesklandumų, užklausėme ir visą tai patvirtinančią informaciją raštu gavome iš miesto rajono savivaldybės. Vienintelis reikalavimas, kuris galiojo 80 km.v. gyvenamam namui kaime/ rajone  ir dar plius nesaugotinoje teritorijoje iki 2016 m. lapkričio mėnesio  buvo atitikti B energetinę klasę. Plačiau apie tai ČIA.

Planavome, kad viskas vyks greičiau, bet taip greitai neįvyko ir namo pabaigti iki 2016 m. paskutinio dūžio nespėjome. O su Naujais atėjo ir naujos taisyklės!

Nuo 2017 m. pasikeitė Statybos įstatymas, kuriame atsirado ši prievolė: nesvarbu miestas tai, ar rajonas/ kaimas – STATYBOS LEIDIMO REIKIA, jeigu Jūsų gyvenamo namo plotas yra didesnis nei 50 kv.m.  Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad net jeigu  namas ir neviršys 50 kv.m., jis vistiek turės atitikti energinio naudingumo A klasę (plačiau Aplinkos Ministerijoje).

“Anksčiau nesudėtingo II grupės pastato (nuo 50 kv. m iki 80 kv. m bendrojo patalpų ploto, neįskaitant rūsio) SLD buvo privalomas tik statant mieste (daugiau kaip 3000 gyventojų turinčios gyvenamosios vietovės), konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje. Pagal pakeistą reglamentavimą, norint statyti II grupės nesudėtingą gyvenamosios paskirties (vieno, dviejų butų) pastatą bet kokioje teritorijoje, reikės parengti statinio projektą ir iš savivaldybės administracijos gauti SLD.”

Mums klausimas kilo iš karto toks: kaip neturint jokio dokumento, mes įrodysime, kada pradėjome savo namo statybas dar 2016 m., jeigu jas pabaigsime, pavyzdžiui, tik 2017 metų pabaigoje? Tuomet seks ilgas įtikinėjimų kelias ir pan., kurio mes tikrai nenorėjome. Taigi greituoju būdu išsikvietėme du matininkus.  Savaitės bėgyje jau turėjome sklypo bei namo ir ūkinio pastato kadastrinius matavimus. Už šiuos du darbus sumokėjome 100+150 Eur.

Su kadastriniais matavimais + sodo bendrijos pirmininko pažymą + sklypo nuosavybės dokumentais + prašymu įregistruoti nebaigtą namo statybą + deklaracija apie baigtą statybą (ūkinio pastato)  nukeliavome į Registrų centrą ir užregistravome tiek namą (nebaigta statyba), tiek ir ūkinį pastatą (baigtą statybą).

O čia prašymo ir deklaracijos pavyzdžiai, kuriuos reikia pridėti Registrų centrui. Gal kam pravers.

  • Prašymas nekilnojamo turto registre įregistruoti nebaigtą statybą (Prasymas)
  • Deklaracija apie statybos užbaigtumą/ paskirties pakeitimą (DEKLARACIJA nuo 2016-04-04)

17 thoughts on “Nebaigtos statybos pridavimas

  1. Autoriai visiškai teisūs. Taip pat, parengus projektą, statytojui svarbu nepamiršti ir pranešti apie pradedamą statybą, rangovo ar pagrindinių statybos sričių vadovų paskyrimą per IS “Infostatyba” 🙂

    Liked by 1 person

    • “Vadovaujantis Statybos įstatymo 12 straipsnio 1 dalies 12 punktu, statytojas (užsakovas) informaciją apie statybos pradžią, rangovo pasamdymą, taip pat statinio projekto vykdymo priežiūros vadovo, statinio statybos vadovo bei statinio statybos techninės priežiūros vadovo pasamdymą ar paskyrimą per 3 darbo dienas nuo jų pasamdymo ar paskyrimo arba nuo statybos pradžios privalo paskelbti IS „Infostatyba“. Šis reikalavimas netaikomas atliekant statinio remontą ar statant nesudėtingą statinį.” Pagal paskutinį sakinį tai statant iki 80m2 nieko pranešti nereikia.

      Like

  2. Tai reiškia, kad nuo 2017 metų daugiau 50 kv.m. namui 1) reikia parengti statinio projektą; 2 ) gauti iš administracijos statybos leidimą. Ar galite patikslinti, ar pagal naują redakciją reikia ir pranešti IS “Infostatyba”? Nes Doncės komentaras yra tikrai klaidinantis.

    Like

  3. Iki įstatymo Nr. XII-2573. įsigaliojimo (2017-01-01) pradėtos / … / statybą leidžiančių dokumentų išdavimo, statinių statybos užbaigimo procedūros baigiamos vykdyti pagal šių procedūrų vykdymo pradžios metu galiojusius teisės aktus.

    Pagal 14 straipsnio 1 punkto 12 dalį Statytojas privalo: statant naujus ar rekonstruojant, griaunant ypatinguosius ir neypatinguosius statinius, atnaujinant (modernizuojant) pastatus, per Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą „Infostatyba“ arba raštu Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos pateikti informaciją apie numatomą statybos pradžią.

    Taigi jokios išlygos nėra taikomos statiniams iki 50 ar 80 kv.m.

    O dėl projekto ir statybos leidimo – taip, jis privalomas visiems I ir II grupės nesudėtingiems gyvenamosios paskirties statiniams (statomiems ir rekonstruojamiems). Taip pat rekonstruojamiems nesudėtingiems I ir II grupės statiniams kai jų paskirtis keičiama į gyvenamąją.

    Like

  4. Nukopijavau viską nuo savo SLD (rašytinio pritarimo). Jį gavau pernai gruodį. Tai dabar ir pačiam nebeaišku kuo vadovautis..

    Like

  5. Patikslinimas dėl senesnio įrašo. Suklaidinau dėl nesudėtingųjų I ir II gr. statinių statybos pradžios paskelbimo. Jis nėra privalomas nesudėtingiems statiniams. Statybos įstatyme tiesiog neliko išlygos kvadratūrai, o liko įtraukti tik neypatingi ir ypatingi statiniai.

    Like

  6. Sodo namas (iki 80 kv. m.) sodininkų bendrijos teritorijoje, sklypas kurio paskirtis žemės ūkio, naudojimo būdas mėgėjų sodų žemės sklypai priklauso I grupės nesudėtingų statinių grupei, todėl pagal minėtą išaiškinimą jokie leidimai ar derinimai nereikalingi. Autoriaus atvejis analogiškas, nebent jis deklaruoja kad stato gyvenamąjį namą (II grupės nesudėtingąjį statinį), nors tai būtų ne logiška ir nenaudinga pačiam statytojui. Tai gi išvada tokia, kad sodo namo statybai jokie leidimai ar derinimai neprivalomi nei iki 2017-01-01 nei po 2017-01-01. Gal kas turi kokių kitų nuomonių, pamastymų ar patirčių. Dėkoju.

    Like

    • Rolandai, mes nestatome sodo namo, mes statome gyvenamąjį namą. Apie tai ir šis mūsų įrašas, kad statant gyvenamąjį namą 80 kv.m. nuo 2017 m. reikia leidimų, be leidimų gyvenamas namas dabar gali būti tik iki 50 kv.m. Kuo skiriasi sodo namas nuo gyvenamojo? Ogi pirmiausia tuo, kad sodo namas ir yra sodo namas 🙂 ir jis nėra nuolatiniam gyvenimui, taigi sodo namo tu negali deklaruoti, kaip savo gyvenamosios vietos.
      O ir pagal pateiktą Jūsų nuorodoje VTPSI išaiškinimą II grupės nesudėtingam statiniui (gyvenamajam namui), leidimo reikia – “planuojate statyti gyvenamąjį namą (II grupės nesudėtingąjį statinį) – privalote parengti gyvenamojo namo supaprastintą statybos projektą ir gauti reglamento IV skyriuje nustatyta tvarka savivaldybės administracijos išduodamą leidimą statyti naują statinį”.

      Like

      • Na tada klausimas kuo (atmetus visus formalumus) sodo namas skiriasi nuo gyvenamojo namo? Sodo namą gali isirengti koki nori ir kaip nori, jokių apribojimų nėra (išskyrus tuo 80 kv. m. ir dar keletą rodiklių). Sodo namas gali atitikti A, A+ ar A++ klasę ir puikiai tikti nuolatiniam gyvenimui. O dėl gyvenamosios vietos deklaravimo nesutikčiau, gyvenamąją vietą galima deklaruoti net ir tuščiame sklype kuriam yra suteiktas adresas.

        Liked by 1 person

  7. Galbūt buvo galima deklaruoti ankščiau, šiuo metu sklype, kuriame nėra statinių, pritaikytų gyvenimui, deklaruoti savo gyvenimo vietos 100 proc. negali. Dėl prisiregistravimo sodo name, kiek teko domėtis, kyla labai daug problemų ir teisinių ginčų (Infolex`e galima rasti nemažai žmonių skundų dėl tokios situacijos), nes Aplinkos ministro įsakymas nr. 335 (1999.10.19) nustato, kad sodo namas yra namas skirtas gyventi šiltuoju metų laiku ir pasų poskyrio darbuotojai atmeta tokius prašymus. Nebent kažkas pasikeitė šiuo metu ir mes nežinome.

    Like

  8. Sodo namu vadinamas nesudėtingas poilsiui skirtas statinys, esantis mėgėjų sodo sklype. Pagal galiojantį reglamentavimą sodo namas (pastatas iki 80 kv. m bendrojo ploto ir iki 8,5 m aukščio) priskiriamas I grupės nesudėtingiems statiniams. Norint statyti tokį statinį nereikia rengti projekto, neprivalomas ir statybą leidžiantis dokumentas (SLD). Pakanka išlaikyti minimalų 3 m atstumą iki sklypo ribų. Gavus rašytinį kaimyninio sklypo savininko ar sodininkų bendrijos, kai sklypas ribojasi su bendrojo naudojimo teritorija, valdybos ar pirmininko sutikimą, ir šis reikalavimas negalioja. Be to, sodų paskirties pastatams, naudojamiems ne ilgiau kaip keturis mėnesius per metus, nenustatomi minimalūs privalomi pastatų energinio naudingumo reikalavimai – nebūtinas energinio naudingumo sertifikavimas prieš teikiant deklaraciją apie statybos užbaigimą.

    Like

  9. Gyvenamojo namo sodo sklype statybos atveju reikalavimai griežtesni. Jo aukštis taip pat negali viršyti 8,5 m, ir statant namą miesto ribose esančioje sodininkų bendrijos teritorijoje, reikės pasirūpinti SLD. Parengus supaprastintą statybos projektą (kai plotas iki 80 kv. m), teks kreiptis į savivaldybės administraciją, prašant išduoti SLD – rašytinį pritarimą jam (ne mieste esančiame sodo sklype tokio statinio SLD neprivalomas). Jeigu statomo pastato plotas didesnis nei 80 kv. m, visada reikia rengti statinio projektą ir gauti SLD – leidimą statyti naują statinį. Taip pat visada privalu išlaikyti minimalų 3 m atstumą iki sklypo ribų, jei nėra rašytinių gretimų sklypų valdytojų sutikimų jį sumažinti. Užbaigus gyvenamojo namo statybą, prieš teikiant deklaraciją apie statybos užbaigimą turi būti atliktas pastato energinio naudingumo sertifikavimas.

    Like

  10. Atvejai paminėti dėl sodo namo projekto neprivalomumo galioja, jei sklypas nepatenka į kultūros paveldo, saugojamas arba Natura 2000 teritorijas. Tokiu atveju reikia kultūros paveldo departamento poskyrio derinimo ir be projekto neapsieisime.

    Like

Leave a comment