Fasado apdaila: ar verta rinktis medines dailylentes?

Šis įrašas susidėliojo nepadoriai ilgas. Gal dėl to, kad tiek pati medžiaga – mediena, tiek pats darbas – fasado apdailos tvirtinimas, buvo kone pats smagiausias darbas. Juk iš statybinio vaizdo, pradėjo ryškėti tikrasis namo veidas.

Aprašėme viską, kas šovė į galvą: nuo labai paprastų ir, regis, akivaizdžių dalykų, iki to, kas ir mums patiems buvo nauja. Galbūt kažkam ši patirtis bus naudinga ir įdomi, prieš nusprendžiant, norisi to natūralaus grožio ar visgi neverta su juo kankintis.

Ar medinės dailylentės yra kaimietiška?

Aplink mus tikrai yra daugiau skeptikų, kurie vienareikšmiškai sako medžiui ir natūralumui – NE. Didžiausias argumentas yra laiko ir lėšų sąnaudos. Ir su tuo negalima nesutikti. Juk pasirinkus natūralią medžiagą, ji reikalaus dėmesio. O kas nori savo laiką ir pinigus skirti papildomam dažų stiklainėliui? Visgi… nedaug tokių, bet jų yra. Tai pirmiausia pradėkime nuo to, kodėl tikrai NE, o visas likęs tekstas – o kas, jeigu TAIP.

Natūralus medis labai veikiamas aplinkos, todėl dailylentes reikia impregnuoti, kartais nuvalyti nuo kerpių ar samanų, jas stipriai veikia UV spinduliai, temperatūra. Tai reiškia, kad jų vaizdas metams bėgant keisis kur kas labiau ir greičiau nei dirbtinės apdailos. Priklausomai nuo tų pačių reiškinių stiprumo, vietos, kur namas stovi, ir pasirinktų impregnanto bei dažų kokybės – kas 5 ar 10 metų, reikės jas atnaujinti. Taigi, jeigu neketinate jų valyti, šveisti ir dažyti patys: tai reiškia nemažas nuolatines išlaidas. Ir tai labai svarbus argumentas. Na, kas nori, kas 5 metus brūžinti teptuku?

Kodėl TAIP? Nes gražu. Tiesiog. Natūralaus medžio išvaizda yra pagrindinis motyvas, kodėl tokias dailylentes renkamasi. Dar būtų galima pridėti – natūralumas ir ekologiškumas. Nors kai kurioms dailylenčių rūšims galima surasti medienos imitacinę apdailą, atskirti tokias dailylentes nuo tikrų, ypač iš arti, nesunku. Tie, kas renkasi natūralų medį, myli natūralų medį – tai tikrai nebus argumentas, jog kažkas atrodo taip kaip medis, bet nėra medis. Ir čia kaip ir visi argumentai baigiasi 🙂 Kam grožis yra aukščiau už praktiškumą – nepasiginčysi.

Nieko nauja čia nepasakysime, bet… renkantis fasado apdailą svarbu atsižvelgti į tai, kur namas stovės. Žinoma, kiekvienam savo, bet urbanistinėje zonoje – natūralus grynuolis kartais atrodo gana keistai. Mes gi kuriamės tarp pušų, netolimoje kaimynystėje – dar bent trys rąstiniai namai. Natūraliai įsiliejame į tą aplinką, į kurią ateiname. O jeigu kažkas mano, kad medinės dailylentės yra kaimietiška atgyvena, tai su tuo norėtume pasiginčyti. Keletas pavyzdžių iš Pinterest, kur medis atrodo dar ir kaip šiuolaikiškai.

 

Kokią medieną pasirinkti namo fasado apdailai?

Dažniausiai lauko apdailai naudojama eglė, pušis arba maumedis. Kuo skiriasi šių medinių dailylenčių išvaizda? Mes namo fasadą apkalinėjome pušinėmis dailylentėmis, nes šios medienos raštas mums gražesnis. Pakalimams obliavome šiek tiek eglės. Tai štai keletas pastebėjimų, jeigu svarstote eglę ar pušį rinktis.

medeliena
Eglinės, pušinės, maumedžio dailylentės

Eglės mediena yra balsva, joje yra daugiau smulkių šakelių, pati lenta dažniausiai būna labiau pasišiaušusi. Džiūnant eglės ląstelės „užsidaro“, dėl ląstelių sandaros eglė įsiurbia mažiau drėgmės nei pušis ir todėl mažiau deformuojasi dėl drėgmės. Ją dažyti yra sunkiau, ne taip lengvai slysta teptukas, bet dažas įsigeria geriau. Tai reiškia, jog ir dažų išeiga bus didesnė.

Pušis turi rausvesnį atspalvį, joje yra mažiau smulkių šakų, bet jeigu jau yra, jos kur kas didesnės. Rievės pailgos,  pati mediena sakingesnė – kartais tie sakai tarsi padengia visą dailylentės paviršių. Pušies balana lieka „atvira“, o užsidaro tik branduolys, dėl to jos gali sugerti daugiau drėgmės. Pušinės dailylentės yra glotnios, dėl to dažyti yra kur kas smagiau, lengviau, išeiga mažesnė, nes dažo sugeriamumas mažesnis. Tai reiškia, jog jas arba reikės dažyti greičiau nei eglines dailylentes arba iš karto padengti bent 3 kartus.

Su maumedžiu kol kas dar nedraugavome, jį pasilikome terasai. Maumedis –  toks eglės ir pušies miksas – smulkiai šakotas, atspalvis gali varijuoti nuo itin gelsvo/ rusvo iki rausvo. Kadangi jo nebūtina nei impregnuoti, nei kitaip apdoroti, itin dažnai maumedis paliekamas natūraliai senti ir pilkėti.

Mediena dar skirstoma į klases: A (AB), B, C. Kategorijos skirstomos pagal šakotumą, obliavimo kokybę, šakų kiaurymes, žievės įaugimus, sakų maišelius, puvinius, spalvos pokyčius. Kuo žemesnė kategorija, tuo medienos kokybė prastesnė, tačiau kaina mažesnė. Išorės fasadui rekomenduojama ne žemesnė nei B klasės, vidui – A klasės kokybės kategorija.

Lauke montuojamos dailylentės turi būti džiovinamos iki 14-16 %, o maumedis – 18%. Kiek mums užtruko patiems išobliuoti dailylentes, jas nusidažyti, kokius dažus pasirinkome, galima rasti šiame įraše Fasadas: renkamės dažus, renkamės spalvą. Mūsų fasadas apkaltas 90 mm pločio ir 20 mm storio pušinėmis dailylentėmis. Dailylentės gali būti su špuntu (jų yra įvairių tipų), jos susileis viena į kitą ir neliks atvirų tarpelių. Gali būti ir be špunto. Techniškai dailylentės su pilnu špuntu jungiasi geriau, tačiau išorėje į tarpus patekus drėgmei, mediena gali pradėti plėstis ir deformuoti konstrukciją. Mes obliavomės be špunto, suapvalintais kraštais ir jos montuojamos paliekant vėdinamus oro tarpelius. Štai keletas pavyzdžių, kaip gali atrodyti dailylentės. Atrodo menkniekis, bet kartais nuo vieno ar kito suapvalinto kraštelio, gali priklausyti viso namo charakteris.

dailylentes
Medinių dailylenčių špunto tipai / stiliai

Preliminariais paskaičiavimais fasadui (be pakalimų) mums reikėjo apie 120 kv.m., tačiau realybėje pridėjome dar keletą kvadratų. Kartais pasitaiko kokia nedaili šaka ir norisi ją išpjauti, tokiu būdu gali išsimesti ir pusę dailylentės. Mes rinkomės iš to ką turėjome gana kruopščiai, kad šakų būtų kuo mažiau. Tad galiausiai dar prisireikė papildomai apie 30 kv.m. Dalį likučių sunaudosime pakalimams, dalį – virš langų, durų angų.

Medinių dailylenčių tvirtinimas / montavimas

Dar vienas svarbus klausimas, kokių stiliumi – horizontaliai ar vertikaliai, dailylentes montuoti?  Iš karto apsisprendę nebuvome. Vėlgi čia labai pagelbėjo Pinterest ir galiausiai priėjome prie išvados, kad vertikaliai tvirtinamos yra arčiau mūsų skonio.

Apšiltinus namą Paroc extra (fasado šiltinimas), visas fasadas buvo apkaltas 2 cm storio, 5 cm pločio makaronais, 60 cm žingsniu, tik aplink langų ir durų angas makaronus kalėme visu perimetru. Tarp Paroc extra vatos ir dailylentės atsirado 2 cm tarpas, kuriuo ventiliuoja oras.

Pakalimų plotis turi būti mažiausiai 30 cm, rekomenduojama apie 60 cm. Mes jį darėme dar šiek tiek platesnį – 65 cm., taip namas atrodo platesnis, optiškai jo tūris padidėję, kas yra svarbu statant nedidelį namą ir siekiant, jog jis neatrodytų striukas.

makaronai
Aplink langus ir duris makaronus tvirtinome visu perimetru. Tai uždarėme tarpą, per kurį gali patekti vabzdžiai
IMG_5916
Namo kampas: dailylentė, makaronas, Paroc vata

Dailylentės apačia turi būti nupjauta 45 laipsniu kampu, kad lietaus lašai galėtų nulašėti ir kuo mažiau kauptųsi drėgmės. Tarp dailylenčių ir žemės rekomenduojama palikti apie 20-30 cm tarpą.

IMG_5896

Prieš montuojant dailylentes rekomenduojame kažkiek laiko palaikyti jas lauko sąlygomis. Žinoma, ne tiesiogiai ant lietaus, bet kad drėgmė susivienodintų. Tai svarbu dėl tarpelių tarp dailylenčių, kurie keičiasi atsižvelgiant į santykinį oro drėgnumą. Tarp dailylenčių tarpai privalomi, kad ši galėtų plėstis. Jeigu montuosite apdailą karštuoju sezonu (tas kelias savaites per metus, kai šviečia saulė 🙂 ir paliksite tik 2 mm tarpelius, yra rizika, jog paskui drėgnuoju sezonu, to tarpelio neužteks ir išsiplėtusios lentelės pradės versti ir skėsti vieną kitą.

Taip pat svarstant, kokį tarpelį palikti, labai svarbu įvertinti  dailylenčių storį. Kuo storesnės lentos, tuo greičiau išnyksta tarpai atsiradę dėl drėgmės. Taigi, kuo storesnės dailylentės, tuo jos daugiau plėsis ir tam joms reikia erdvės. Mes dailylentes rudenį laikėme apie mėnesį lauke, kalėme jas, kai buvo santykinai drėgna, tad palikome po 2 mm tarpelius. Štai kaip keičiasi tarpelis pavasarį, priklausomuo nuo to, kokia namo pusė: pietinėje pusėje – apie 2.5 mm., rytinėje –  apie 1.5 mm, o šiaurinėje pusėje tarpelio beveik ir nebeliko.

pietūs

rytinė pusė

šiaurinė

Kuo tvirtinti  fasado dailylentes: medsraigčiais ar vinimis?

Esame ne kartą matę, kai dailylentės yra pritvirtinamos korozijai neatspariais medsraigčiais ar vinimis, kurie rūdija ir po savimi palieka rausvus takelius.  Ir tai labai gadina bendrą vaizdą. Mes tvirtinome nerūdijančio plieno C2 varžtais. Kas mums svarbu buvo renkantis: pirma, kuo mažesnė galvutė. Norėjosi, kad tvirtinimas matytųsi kuo mažiau. Tačiau būna ir variantų, kuomet tvirtinimas matosi ir jis atrodo gražiai. Antra, kad varžtas būtų su pritraukimo funkcija. Renkantis varžtus dažnai pardavėjai siūlė be pritraukėjo, bet iš asmeninės patirties, tikrai rekomenduotume rinktis būtent su juo.

Kodėl ne cinkuoti vinys? Šaudant visuomet lieka bent jau minimali įduba šovimo metu, ir joje renkasi drėgmė. Reguliuoti  vinies įsmigimo gylį yra gana sudėtinga ir reikia būti tikrai įgudusiu.  Be to, kartais reikia pareguliuoti dailylentės pritraukimo stiprumą, tai daryti su prisukamu medsraigčiu yra kur kas lengviau.

IMG_1860

Pirkome šiuos medsraigčius iš Ottensten. Pirmai pradžiai pasiskaičiavome, jog iki 3000 vnt. turėtų užtekti, tačiau vėliau papildėme atsargas dar 1000 vnt. Kažkaip pasibarsto jie vis kur į šoną, o ir namo galuose, kur aukštis siekia 6 m., reikėjo ir pakalimus iš karto prisukti, tuo pačiu kai buvo išnuomoti pastoliai. Varžtai mums kainavo apie 6oo Eur.

Sukant medsraigčius turi būti paliktas 20 – 25 mm atstumas nuo lentos pakraščio, nuo galų – mažiausiai 70 mm., jeigu šie atstumai bus mažesni, dailylentės gali suskilti.

Sienų ir langų užbaigimai

Vertikaliai tvirtinamas dailylentes galima prikalti be šoninių lentų namo galuose ir taip minimaliai užbaigti be lango apvadų. Jeigu kur nors matėte taip padaryta, tai atkreipkite dėmesį dar ir į tai, kad dažniausia būna įmaišyta skirtingo storio dailylenčių, kad sienos kraštas užsibaigtų gražiai pilna lenta, o ne tarkime 3-5 cm plona juostele. Kitu atveju tikslia išskaičiuoti, kad tiek iki sienos, tiek iki lango krašto ateitumėte pilna dailylente , gali būti sudėtinga.

Jeigu visgi pavyks tai padaryti, tai tokiu atveju apdaila tęsiama kitoje sienoje toliau. Mums nors ir pavyko pabaigti visur beveik pilna dailylente, mes pasilengvinome sau dalią ir nusprendėme, jog visgi tiek namo kampus, tiek langus užbaigsime apvadais. Kol kas apvadai laukia savo eilės… O taip atrodo namo kampai be apvadų.

IMG_1845

IMG_1846

Dar vienas svarbus klausimas. Ar dėjome iš dailylenčių apačios tinklą nuo vabzdžių? Ne, nedėjome. O nedėjome dėl to, jog vatą prie pamato guldėme į metalinius lovelius, kurie uždarė visą fasadą nuo vabzdžių bei graužikų patekimo tarp tvirtinimo tašelių, Paroc extra vatos ir dailylenčių (kam tie loveliai, įrašas ČIA). Ta pati situacija yra ir su langų bei durų užbaigimais – tarpą uždaro makaronas. Tokiu būdu niekur neliko atviro 2 cm tarpo, per kurį galėtų koks gyvis patekti.

IMG_5898

IMG_5904
Lango užbaigimas. Sumuštinis: dailylentė, vertikalus makaronas, vatas ir lango kraštas, kurie abu sujungti sandarinimo juosta
IMG_5908
Durų užbaigimas. Sumuštinis: dailylentė, vertikalus makaronas, vatas ir durų kraštas, kurie abu sujungti sandarinimo juosta

Kaip sumontuoti, kad tarpai tarp dailylenčių ir varžtai būtų vienodi?

Atrodo, kas čia tokio, dailylentės vienodos, tarpeliai tarp jų vienodi – imi ir suki. Bet realybėje viskas truputį kitaip. Žiūrėk,  pusę milimetro kažkur pritrūko, neprispaudei ir jau per keletą dailylenčių visa siena pradėjo keliais milimetrais griūti į šoną. Ten, kur dailylentės 2,75 m aukščio, tai sugaudyti nėra taip sunku, tačiau kur siekė 6 – 5 m., sugaudyti tarpelius milimetrų tikslumu pasidaro gana sudėtinga. Kitas klausimas, ką daryti, kad varžtai būtų tiesiai vienoje linijoje?

Ką mes darėme?

  1. Siūlas. Namo kampų apačiose, nuo vieno iki kito kampo, ištempėme siūlą, pagal kurį lygiavimo dailylenčių apačią.
  2. Pieštukas. Kad varžtai būtų visi vienoje linijoje, atsimatavome žingsnius ir kiekvienos dailylentės, su pieštuku švelniai žymėjome varžtų žingsnius kartu su kampainiu. Daug smulkaus ir kruopštaus darbo – turbūt galima sugalvoti ir kažką gudriau 🙂
  3. Šiam reikalui nusipirkome Stanley Cubix lazerinį nivelyrą (kainavo 50 Eur), kuriuo kartas nuo karto tikrinome, ar dailylentės tvirtinamos tiesiai ir nesvyra į vieną ar kitą pusę.
  4. Naudojome 2 mm montavimo kaladėles tarp dailylenčių.

hdr

Darbų pasidalinimas

Dailylenčių montavimui buvo patikėtas vyriškajai pusei. Pjaustymas ir žymėjimas – moteriškajai. Dailylentės buvo 6 m ilgio, pjaustėme jas po 275 cm., taigi nuo kiekvienos lentos liko po 50 cm. Jas sunaudojome tuose tarpuose tarp langų, virš durų, vietose, kur baigiasi kraigas. Būtų buvę idealu, jeigu tie 50 m tiktų pakalimams, tik kad pas mus jie yra po 65 cm. Išeiga nebuvo tobulai apskaičiuota, tad liko šiek tiek galiukų. Galiausiai tai turbūt neišvengiama, o kartais iš tų galiukų gimsta dar ir visai neblogų daiktų, kurie tampa nepamainomi statybų metu. Kaip kad šie sukonstruoti laipteliai, kurie metus tarnavo kaip pagrindinis laiptas patekti į namus :).

IMG_0031

 

56 thoughts on “Fasado apdaila: ar verta rinktis medines dailylentes?

  1. Gal gali plačiau pakomentuoti – “Renkantis varžtus dažnai pardavėjai siūlė be pritraukėjo, bet iš asmeninės patirties, tikrai rekomenduotume rinktis būtent su juo.”

    Like

    • Pritraukejas, tai sriegis ties galvute, kurio kryptis yra priešinga pagrindinio sriegio krypčiai. Tokie varžtai naudojami terasoms, medinėms grindims ir kt. kur reikia tvirto prisukimo prie pagrindo.

      Like

  2. Labai super straipsnis. Mes kaip tik dabar atsirinkinėjam – tiek špuntą, tiek lentos plotį, tiek spalvą. Trakai, kaimai, Žvėrynas. Atrodo nieko sudėtinga – bet va 9 cm ar 11 dailylentes kalti. Šaunuoliai!

    Liked by 1 person

  3. Sveiki, išsamus straipsnis. Užkliuvo vienas dalykas: patys darėme medinį fasadą, ir nei architektas, nei konstruktorius neleido montuoti vertikalių dailylenčių tik su vienu makaronu. Nes vėdinamame fasade, ypač kai tarp lentų yra tarpeliai, drėgmė eina žemyn plėvelės pusėje. Todėl makaronas ant plėvelės turi būti vertikalus, kad nesikauptų drėgmė kaip ant horizontalaus. Pas jus matau vieną horizontalų. Apgalvojote šį momentą?

    Like

    • Nesigilinau labai, bet pas jus nesigavo vedinamas fasadas. Nebent kazka praleidau. Normaliai yra daromas dvigubas lotavimas ( kaip Ramunas rase). Peliu barjeras turii buti mazesnis nei 6mm berods, tad tam naudojamos spec sukos ar tinklelis kaip jus rasete.

      o siaip tai grazu!

      Like

  4. sveikinu su gražiu darbu, iš jūsų blogo ir man buvo kilusi idėja kalti vertikaliai, bet va atvažiavo tėvukas, sako baik išsidirbinėti – čia mada tokia, ji ateina ir praeina. daryk kaip reikia ir nesuklysi. nu ir kaip tik prieš makarono kalimą buvo viskas pakeista į labiau tradicinį metodą – horizontaliai su rombo dailylente. tarpukai bus ~3-4mm (kaip kalibrą naudosime vinį). deja bet lentos yra gyvas reikalas, ir tiesios jos nebūna net obliuotos; tad be špunto kalant reikia susitaikyti, jog tie tarpukai nebus identiški, ir kuo didesnis tarpelis – tuo mažiau tai matosi.

    Like

      • dailylentės dar nesukaltos. bus pakankamai plačios – ~ 135 dengiamas plotis (bendras lentos plotis 145). standartinės, rombo kampas gal mažokas gaunasi.
        pakalimą dariau iš 120 dengiamo pločio (bendras plotis ~135) – atrodo lyg lentos prikaltos, pykti neturiu ko 🙂
        dailylentės dar gamybos procese – lentpjūvė obliuoja jas (beje, geriausią kainą gavau iš google reklaminės nuorodos – lentpjūvė pačiame VIniuje, pilaitėje, kol neišbandžiau savo rankomis, dar nereklamuosiu). Jums dzūkijoje irgi neturi kilti problemų dėl pasiūlos.

        Like

    • Na argumentas kd daryti kaip reikia turbut nebuvo pats stipriausias :)) tiek vertikaliai tiek horizontaliai tvirtinamos dailylentes laikys vienodai, tiesiog anksciau kol nebuvo tokiu patikimu vejo ir lietaus izoliaciniu dangu is lauko puses niekas apie vertikalu dengima ir nesvajojo. Linkiu pasirinkti sprendimus visiems tokius kokiu svajojate, gyvename juk viena karta 🙂

      Like

    • Sveikas, Aivarai. Mano patyrimu tradiciškas, dažniau pasitaikantis lentų kalimo būdas, yra vertikalus, o ir iš praktinės pusės yra naudingiau, nes drėgmei lengviau nutekėt nuo fasado. Kiek esu pastebėjes, kad fasadui apkaltam horizontaliai pradeda apačia pūt greičiau nei vertikalioms.

      Like

  5. Labai išsamiai 🙂 Ačiū!
    Gundai savo namą ne tinkuoti o lentuoti 🙂
    Yra niuansėlis: jei lentos nepilnai dengtos dažais, tai po metų jos įgaus kiek oranžinį atspalvį, o po kelių – tamsės ir pilkės. Tad jos pasidarys tamsokos, kaip tikras antracitas.
    Stebiu šį namą:
    https://www.google.com/maps/@54.666538,25.3295368,3a,44.2y,35.38h,93.92t/data=!3m6!1e1!3m4!1sLB0q85O_gWiSpSpvZa8MSg!2e0!7i13312!8i6656
    Prieš 5 metus jis buvo gražios medinės spalvos, paskui ėmė pilkėti netolygiai (kaip fotkėje), dabar jis tamsus kaip stogas. Faktūros nesimato, bent iš toli.
    Ar gerai tamsus fasadas? Nesu tikras. Vasarą gali kaisti ir kentėti..
    Dažyti šviesesniais dažais?

    Like

    • O čia ne maumedinės dailylentės? Nes panašu į tai, kad jos ir nėra niekaip apdorotos ir paliktis natūraliai nupilkėti. Asmeniškai, maumedis irgi gražu, planuojame terasą juo kloti (bet kadangi dalis bus po stogu, dalis po lietumi), tai reiks impregnuoti, nes pilkėtų skirtingai 🙂
      O jeigu rinksitės pušines ar eglines dailylentes, taigi nusidažote ir turite spalvą, kokią tik norite ir ji nesitransformuoja taip drastiškai.

      Like

      • Mums meistrai patarė: būkit geri tik jau nieko nedarykit, jokių impregnavimų ir pan., sugadinsit. Pasak jų, Lietuvoj nėra tokių priemonių, kad nesugadintų. Mūsų terasa ir keičiasi skirtingai, bet tikrai nėra tragedijos. Su laiku vis tiek turėtų susivienodinti.

        Liked by 1 person

  6. Greitai isgaruos romantika reikes perdazineti kas 3 metai, dazus galima naudoti super duper, bet po 3 metu reikes perdazineti visa pietine puse. Viska isbandziau ant saves pirmus kartus daziau brendiniais dazais bei gruntu pagal visas tehnologijas po to pigiais lenkiskais skirtumo nera tarp pigiu ir brendiniu tik brendiniai isdulejo o pigus lupasi, visais atvejais reikejo persveisti su svitriniu.
    Ar kitam namui daryciau medini fasada? Taip daryciau, bet deciau maumedi arba termo be jokio dazymo, nes tikrai prie namo turiu ka veikti ir kur pinigus deti be perdazymo kas keli metai. Siulau gerai pagalvoti ar jums to reikia, nes is pradziu irgi galvojau, kad smagu atsinaujinti kas keli metai….

    Like

    • Matyt ne tais dažais dažei – emaliniais kažkokiais.
      O kvėpuojantys vandeniniai negali luptis.
      Aš va pušį nudažiau tokiais. Ir lietus ir saulė… jau 3 metai jokių matomų pokyčių.

      Like

      • Tikrai gera lazūra negali atsilupti, per eilę metų nebent tik išblukti ar išdulti. Ketveri metai yra garažas nudažytas, nėra nei vieno atsilupimo, net neįsivaizduoju, kaip tas atsilupimas galėtų atsirasti.

        Like

    • Pas mane namas dažytas vandeniniais dažais ir jokio pakitimo jau 10 metų. Paslaptis – neobliuotos lentos, daug geresnė įgertis, o ir dažui plaišai neleidžia luptis.

      Like

  7. Sveiki, ar jūs rinkotės iš Remmers rekomenduojamų spalvų, ar pagal RAL spalviniką? Nes ne viską galima pagal RAL pamaišyti, o tas jų siūlomas pasirinkimas tikrai nedidelis. Be to jūsų tipo dažai ten irgi yra brangesni ir pigesni – kur daugiau pilkų atspalvių – brangesni. Tai sekantis klausimas – už kiek jūs dažus nukovėte?
    Man kaip ir nėra tikslo, kad medžio faktūra persišviestų, bet tie dažai, kurie paslepia faktūrą – gali pradėti luptis po kažkiek laiko o juos perdažyti nors ir reikia rečiau, bet sudėtingau – gali tekti nuiminėti senus dažus. Kažkaip vien tai mane atbaidė nuo pilnai dengiančių dažų.

    Liked by 1 person

    • Mes rinkomės iš pagrindinės Remmers paletės Silbergrau spalvą. Ir reiktų pastebėti, kad tai yra ne dažas, o lazūra: impregnantas ir dažas viename, tai dvigubai mažiau mosikavimo teptuku :). Remmers kibiras 20 l skirtas 240 kv.m., mokėjome 200 Eur. Antram perdažymui nusipirkome dar 10 l., bet dar pusę kibiro liko, tai va, bus galima pietinę pusę trečią kartą gegužę nutepti. Parašysime įrašą apie antrą dažymą, jis vyko super greitai, nes dažai labai smagiai tepasi ir ne dėl to, kad čia kažką girtume ar norėtume pateisinti savo pasirinkimą. Visą namo fasadą (be pakalimų) antrą kartą perdažėme per dieną. Mūsų nuomone, tai yra juokas, palyginti su kitais darbais ir laiko sąnaudomis. O dėl spalvos išblukimo, vasarą jau bus keturi metai, kai esame sodyboje Anykščiuose garažą nudažę Remmers Ebenholz spalva (juoda), tai nieko jiems nėra atsitikę: nei atsilupę, nei kažkaip ypatingai spalva pasikeitusi. Kada prie progos galėsime įdėti palyginimui kaip atrodė ką tik nudažytas, ir kaip atrodo dabar. Dėl pilnai dengiančio dažo, gali būti, kad jais reiks perdažyti rečiau, bet turbūt pasiruošimas bus ilgesnis (reiks ir paskust, pašveisti ir t.t.) Galima pasikonsultuoti su http://statausodyba.blogspot.lt, kaip pas ją dažas laikosi po kelių metų.

      Like

      • Laikosi puikiai, dažyta kol kas tik vieną kartą. Pas mane tik šiurkščios lentutės, neobliuotos. Gal pavyks antrąkart šiemet nudažyti, bet ir vieną kartą dažytas namukas puikiai laikosi. Kas mane maloniai nustebino – aš galvojau kad vietomos tekės sakai, ir tai gadins vaizdą. Bet jie neteka, tai labai malonus siurprizas. Mano namukas šviesios spalvos, man labai patinka pilka spalva, bet jos pabijojau del pilkumo pilkuoji metų laiku 🙂

        Like

      • Būtų super nuotraukytę Ebenholz. Nukovėm spalvų paletes, tai valdau pavadinimus. Bet arba aš ten grybą supjoviau su kvadratūros greituoji primetimu, arba ten vyriomai apsiskaičiavo – 150 ltr padauginus įš EUR tapo labai nejuokinga suma.
        O jūsų įrašo foto jau 2 kartus dažius?

        Liked by 1 person

    • Užbegu uz akiu ir sakau kad impregnavimas teptuku yra lavai pavirsutinis reikalas dziuginantis pardavejus bet nekeiciantis medienos savybiu is esmes. Jeigu rimtai svarstyti tai rinktis tik giluminio impregnavimo po slegiu mediena arba tada pataupyti pinigus.

      Liked by 1 person

  8. Sveiki Statome namą. Gal galėtumėt man atsiųsti savo telefoną į dzukiskapirkia@gmail.com. Turiu praktinių klausimėlių dėl medžio apdailos mainais į karmos tašmus. Bet neįsižeisiu, jei nepasidalinsite – gerbiu privatumą.

    Like

  9. Nesvarstėme, nes jau turėjome įsigiję statybinę medieną. Tėtis turi džiovyklas, tad lentas patys džiovinomės, vėliau obliavomės dailylentes. Tai iš esmės visą procesą – nuo…iki – atlikome patys ir mums tai nieko nekainavo. O dėl alyvavimo – tai nenorėjome eksperimentuoti savo kailiu, nes Remmers lazūrą naudojame jau nuo seniai, tačiau kokybe neteko nusivilti.

    Like

  10. “Makaronai” – nėra tinkamas apibūdinimas šviesti mūsų esamai ir jaunajai kartai 🙂 t.y. vertikalūs arba horizontalūs mediniai (kartais metaliniai) grebėstai, naudojami tiek vėdinamui, tiek nevėdinamui fasadams ar stogui. Arba tai gali būtų įvardijama kaip kartelė, kalama skersai arba išilgai gegnių ar kitų laikančiųjų elementų.

    Liked by 1 person

  11. Ar nebuvo minties naudoti pigesnės nerūdijančio plieno klasės alternatyvos – sraigtų iš ESSVE (su danga CorrSeal) ?

    Like

  12. Plieno klasė gal ir pigesnė, o patys sraigtai, kiek teko domėtis nėra pigesni. Žiurinėjome ir juos, bet ar tai galvutė nepatiko, ar ilgio tokio nebuvo, kažkodėl jie mums netiko.

    Like

  13. Sveiki, lyg ir žadėjote parašyti, kaip sekėsi perdažyti namą antrą kartą. Laukiau laukiau, nesulaukiau ir va artėja metas, kai mums reiks tai daryti. Mes irgi dažome Remmers Lazur dažyve – sakykite, antrą kartą teptuku, pulvilizatoriumi, voleliu dažėte? Langus apsiklijavote iš lauko? Na žodžiu bet kokie atkreiptini momentai būtų žiauriai naudinga.

    Like

  14. Labai gražus fasadas gavosi! Aš taip pat vertinu natūralumą ir maumedžio fasadą dengsiu su sioo:x – švediška impreganvimo sistema, ten bus daugiau mosikavimo teptuku, nes gruntas ir impregnantas atskiri sluoksniai, ir dar po metų reikės pakartot impregnanto sluoknį, bet po to 15metų nieko daryti nebereiks ir jis visiškai skaidrus lieka, gražiai vientisai nubąla ir tiek. Apsidžiaugiau kai radau, nes nesinori prarasti tos medžio tekstūros dažant. Sėkmės!

    Liked by 1 person

Leave a comment