Langų apvadai ir apskardinimas

Langų ir durų apvadai – vienas ilgiausiai atidėliotų darbų. Atrodo menkiekis, bet jie kaip kokia vyšnia ant torto: gali labai pataisyti arba pagadinti bendrą vaizdą.

Kai renkiesi projektą, dažniausiai į akis nekrenta langų apvadai, juos priimi kaip bendrą visumą, neatkreipi ypatingo dėmesio. Bet tuo momentu, kai jau pribręsta reikalas nuspręsti, kokie jie bus, pradedi dairytis visai kitomis akimis. Žiūrėk – vieni per platūs, kiti per siauri, per įmantrūs, per paprasti, per striuki, neišbaigti, per ištaigingi ir t.t., ir panašiai, kol atrandi tai, kas tavo akiai ir namui labiausiai tinka. Žinoma, galbūt tai visiška smulkmena ir bendrame statybų kontekste šis darbas atrodo juokingas, bet kartais tos mažos detalės tampa ypač svarbios.

Su fasado apdaila sekėsi mums visai neblogai ir beveik visur iki lango buvo ateita pilna dailylente. Tad gerai išskaičiavus arba turint skirtingo pločio dailylenčių galima ir visai nedaryti jokių apvadų. Visgi mes nusprendėme, kad jų reikia ir jie bus. Beveik metus langai apvadų neturėjo ir akis pripato prie to vaizdo, bet galiausiai juos padarius – vyšnia, regis, buvo parinkta tinkamai.

Iš pradžių apvadai buvo supjauti ir prisukti į jų būsimą vietą, paskui nuimti, dažomi 2 kartus ir vėl prisukti atgal į savo vietą.

Langų apvadai
Langų apvadai

Langų ir durų apvadų spalva – antracitas. Naudojome dažus vandens pagrindu – kažkokie be vardo, pirkome pas Remmers atstovus. Spalva identiškai sutampa su stogo ir lietvamzdžių spalva, o svarbiausia – su langų rėmu.  Tai suteikė vizualinio užbaigtumo ir vientisumo. Dažas pilnai padengiantis, matinis, bet išryškinantis medžio struktūrą, atsparūs drėgmei. Tikrai labai gražiai padengė medį.

Dailylentės – pušinės,  25 mm storio ir 95 mm pločio. Apvado viršuje pritvirtintas 35×35 mm pločio stogelis/tašelis.

Langų apvadai

Opiausias klausimas, kaip apvadai turėtų užsibaigti. Lietuvoje dažnai įprasta palikti išsikišančius skardos snapelius  arba skardą padaryti siauresnę nei lango apvadas. Tačiau mums toks variantas pasirodė nepatrauklus, tarsi, nepabaigtas iki galo. Mes gi nusprendėme padaryti savaip: skardos kraštą ir apvadą suvesti į vieną liniją. Po lango apačia apvado nedėjome: kadangi skardos ir apvado spalva sutampa, langas ir taip gražiai įsirėmino. Lango angokraščiai taip pat užbaigti lenta- tik šiek tiek siauresne. Ji užlipa ant lango rėmo.

mde
Lango angokraštis

Dar prieš apvadus – užsakėme skardos lankstinius – palanges iš tos pačios įmonės, kurioje pirkome stogo dangą “Stogo dangų prekyba”. Palangių kampus jau lankstėme patys vietoje.

Skardinės palangės

4

Dar vienas galvosūkis buvo: kaip užbaigti apvadus tuose languose, kurie yra iki žemės ir liesis su terasa. Dėti skardinės palangės ten nematėme prasmės, o ir keistai atrodytų. Tai nusprendėme vietoje skardos, padaryti palangę iš tų pačių lentų kaip ir apvadai.

3
Ant šių palangių mėgsta tupėti mūsų katė 🙂 Valyk, nevalęs – visuomet nupėduota.

Ir štai kaip atrodo baigtinis variantas – langai su apvadais ir skardinėmis palangėmis.

Langų apvadai
Langų apvadai ir palangės

21 thoughts on “Langų apvadai ir apskardinimas

    • Sveiki. Gal galite papasakot kaip siltiniote nama ir kaip padarete karkasa siltinimui prie angokrasciu?

      Like

  1. Į temą apie skardas galiu paminėti, kad tikrai verta lankstinius darytis iš lenkiško PURAL – žiūrint tiek į kokybę tiek į kainą. Saviškius visam namui tiek palangių tiek čerpių fasado angokraščių ir padariau iš RUUKKI Pural matt, kas palengvino piniginę visai netikėtai ir pačiu nemaloniausiu būdų 😀 kol sužinojau kad yra ir lenkiškas, tad jam atiteko parapetas :))

    Like

    • Angokraštis – tokia pat lenta, kaip ir apvadas, tik šiek tiek siauresnė. Remiasi į lango rėmą. Ačiū už pastebėjimą, papildysime foto. O kodėl pas save tokį sprendimą priėmėte? Gal domėjotės kaip tame regione tradiciškai būdavo apipavidalinami?

      Like

      • Mūsų namas tradicinės architektūtos, bet labai daug netradicinių sprendimų. Aišku, kad ne skardomis Dzūkijoje angokraščius užbaigdavo, bet man patiko, kaip tai atrodė mano statytojų pastatytuose kituose namuose, tiesa antracito spalvos. Rizikinga, bet mums visai pasiteisino.

        Like

      • Dvigubai smagiau, kai pasiteisina rizika. Tik smalsu, kiek reikia padaryti “netradicinių” sprendinų, kad namas taptų nebe tradicinės architektūros? 😀 p.s. Klausimas retorinis 😉

        Like

    • Ką alternatyvaus galvojat SIGA vidaus garo izoliacijai ? Visą namo išorę ir stogą traukėm SIGA majvest ir majcoat tai kažkaip galvoju pradėt taupyt

      Like

    • Dėkui už alternatyvas. Nors SIGA lipnios juostos ir išorės plėvelės yra stebėtinai kokybiškos, bet vidaus garo izoliacijai mokėti 3 kartus didesnę kainą man asmeniškai nėra priimtinas dalykas. Juolab kad plėvelė neturės jokio išorinio poveikio kuris beje pats labiausiai įtakojantis medžiagos savybes ilguoju laikotarpiu.

      Like

  2. Sveiki. Gal galite papasakot kaip siltiniote nama ir kaip padarete karkasa siltinimui prie angokrasciu?

    Like

Leave a comment